Vaxat tyg istället för gladpack

Förr, när det inte fanns plast, använde man tyg impregnerat med bivax istället för gladpack. Det funkar jättebra och är enkelt göra själv. Sen kan du diska det i ljummet vatten och återanvända det massor av gånger.

Det enda som behövs är ett strykjärn, smörpapper, bomullstyg och bivax.  Ibland besprutar biodlare sina kupor mot parasiter.  Därför är det viktigt att du tänker på att kontrollera att det bivax du köper är giftfritt och ok att använda att täcka över livsmedel.

När du väljer tyg kan du ta vilket bomullstyg som helst. Det enda du bör tänka på är att det inte ska vara ganska tunnt. Ett gammalt slitet lakan eller en stuv som blivit över när du sytt en blus i bomull går utmärkt

Så här gör du

  1. Dela tyget i fyrkantiga bitar ca 20×20 cm stora, tänk på hur stora burkar och bunkar du har och anpassa storleken efter dem.
  2. Lägg ett smörpapper på strykbrädan. Lägg sedan en ruta bomullstyg på smörpapperet och strö över bivax. Täck med ytterligare ett smörpapper och stryk över ytan så att bivaxet smälter. Öppna och titta, täcker vaxet tygbiten nästan ända ut i kanterna är du färdig. Annars lägger du bara på lite mer bivax och stryker ytan igen.
  3. Ta fram ett par av de burkar och skålar som det vaxade tyget ska täcka och ställ dem med öppningen neråt på tygbiten och rita en ring ca 4-5 cm från kanten på varje burk. Klipp sedan ut de cirkelformade vaxdukarna.
  4. Nu är dina vaxade tyglock färdiga. Med värmen från händerna är det lätt att forma dem över kanten på burkarna och vill du att de ska sluta åt ytterligare kan du trä ett gummiband över burkarna att fästa duken med.

Vill du kan du även göra ditt vaxade tyg i ugnen. Det är svårare att få ett jämt resultat då, men med lite tålamod går det jättebra. Så här gör du. Sätt ugnen på  100 grader. Lägg ett smörpapper på en ugnsplåt. Lägg tygbitarna på papperet och strö över bitar av bivax ställ in i ugnen och låt det smälta. Ta ut plåten, lägg på mer bivax där det saknas vik den varma duken några gånger lägg ytterligare ett smörpapper över och tryck på den för att fördela bivaxet lite jämnare. Ställ in plåten i ugnen igen. När man gör vaxad duk i ugnen kan man med fördel använda större tygbitar som man viker med vax emellan och sedan klipper till i rätt storlek när tyget är färdigt.

Bivax smälter först vid ca 60 grader så det går bra att tvätta det det vaxade tyget för hand i ljummet vatten.