Vad skiljer en hemgjord tvål från en industritillverkad?

Idag kallas det mesta vi använder att tvätta oss med för tvål trots det är det inte mycket av det som säljs som tvål som verkligen är riktig tvål. Det är faktiskt bara hårda tvålar som verkligen är gjorda av äkta tvål.

Men trots det är de ändå ofta väldigt uttorkande för huden och inte alls lika vårdande och återfuktande som tvål du tillverkar själv.  Det beror på att industritillverkad tvål varken innehåller extra fett eller något vårdande glycerin. Glycerin är ett mjukgörande och vårdande ämne som bildas vid tvåltillverkning men då det är bra för huden är det även en viktig ingrediens i kosmetika. Därför är det dyrare än tvål och det är mer ekonomiskt att pressa ur glycerinet och sälja det separat än att lämna det i tvålen. 

När det gäller flytande tvål och schampo består de nästan alltid av helt syntetiskt framställda rengöringsmedel, så kallade tensider, vilka varken är nyttiga för miljön eller för våra kroppar. Däremot är de bra för industrin som på kemisk väg kan omvandla billiga råvaror till koncentrerade syntetiska rengöringsmedel, som även om de är otroligt utspädda aldrig är speciellt snälla mot huden. Ska de överhuvudtaget kunna användas att tvätta sig med måste det tillsättas olika återfuktande och mjukgörande ämnen. Sen behövs det förtjockningsmedel för att tvålen skall få rätt konsistens och konserveringsmedel för att förlänga hållbarheten även om tvål i allmänhet har en mycket lång hållbarhet.

Alla dessa substanser framställs av den kemiska industrin och de är var och en för sig skadliga både för dig och din omgivning. Genom att tensiderna, förutom att de tillverkas av petroleumbaserade mineraloljor, även innehåller kokosfett och palmolja kan de marknadsföras som gjorda av naturliga oljor. 

Kemiskt framställda tensider är så avfettande att de tvättar bort hudens eget skyddande lager av naturligt fett, sebum, och  både hud och hår blir efter ett tag torrt och livlöst. För att kompensera för det måste vi använda en rad andra produkter som hudkrämer, hårinpackningar och hårbalsam. För många som lider av torr hy eller eksem leder detta till att de tvingas uppsöka läkare. Ett vanligt råd är då att de bör sluta använda tvål. Medan de istället borde får rådet att helt sluta tvätta sig med tensider alltså den flytande tvålen och schampot som de flesta av oss använder dagligen och aldrig tvätt sig med något annat än hemtillverkad  överfettad tvål full med glycerin .