Vad är gelfasen och behöver min tvål gå igenom den?

I den kemiska reaktion som sker när lut blandas med fett alstras värme. Blir tvålen tillräckligt varm kommer tvålmassan att förändras. Den blir halvgenomskinlig och får en konsistens som liknar vaselin.  Det kallas för att tvålen går igenom gelfasen. Tvål som gått igenom gelfasen blir hårdare, får en djupare färg och är lite mer genomskinlig än tvål som inte nått gelfasen. Det beror på att kristallerna i tvålen lägger sig tätare tillsammans när tvålen blir varm dessutom skyndar värmen på den kemiska reaktionen så att tvål som gått genom gelfasen både slutar att vara alkalisk och torkar lite fortare än annan tvål. 

Det finns tvålböcker som säger att det är nödvändigt för tvålen att gå igenom gelfasen. Det stämmer inte det blir tvål ändå. Det är ingen skillnad i kvalitet mellan tvål som gått igenom och den som inte gått igenom gelfasen utan det är mer en fråga om tycke och smak och estetik. 

Styckgjutna tvålar når sällan de temperaturer som behövs för att de ska gå in i gelfasen men gjuter du ett tvålblock är det vanligt att åtminstone kärnan går igenom gelfasen. För att förhindra det räcker det ofta med att låta bli att isolera formen med lock och handdukar och ställa formen på ett svalt ställe. Men vill man vara alldeles säker på att tvålen inte går igenom gelfasen kan man lägga hela formen med tvålmassan i frysen. Det minimerar risken att tvålen når gelfasen men förlänger samtidigt förtvålningsreaktionen vilket gör att du inte bör ta ut din tvål för att tina och skära upp den förrän efter några dagar, gärna en vecka. 

Vill du istället försäkra dig om att din tvål går igenom gelfasen bör du undvika styckegjutna tvålar och istället gjuta ett tvålblock. Täcka sedan formen med ett lock lägg en handduk över och ställ formen på ett varmt ställe gärna nära ett element. Tyvärr är risken ändå stor att det bara är delar av tvålen som går genom gelfasen, det gör inget men du kanske inte tycker att det är så snyggt när en del av tvålen ser lite annorlunda ut. Vill du undvika det kan du värma formen med tvålmassan. Det gör du antingen genom att ställa den på en värmefilt eller genom att värma upp ugnen till max 50° sen stänger du av den och ställer in tvålformen i eftervärmen.  Men var försiktig, om du värmer tvålmassan för mycket blir den färdiga tvålen i bästa fall bubblig och ful, men går det illa kan den heta och frätande tvålmassan välla över alla kanter. Det är ett sällsynt och fruktat fenomen som vana tvåltillverkare kallar vulkaneffekten.