Varför du ska göra egen tvål

Det finns massor av skäl till varför man ska göra sin egen tvål. Det är både enkelt och roligt men även miljövänligt och skonsamt mot huden. Du får utlopp både för din kreativitet och din fantasi och kan sedan njuta av att se dina vackra tvålar varje dag. Dessutom är det få saker som slår den lyxiga känslan av att stå i duschen och andas in doften av äkta eteriska oljor och tvåla in sig med löddret från en egentillverkad tvål. 

De flesta av oss använder tvål, schampo och balsam varje dag och är så vana vid det att de inte ens tänker på vad som finns i dem. Och om du någon gång tittat på innehållsförteckningen på en schampooflaska har du nog bara uppgivet konstaterat att den framstår som helt obegriplig. Kanske har du tänkt att det ändå inte finns något alternativ, eller köpt någon annan dyrare produkt som marknadsförts som naturlig eller ekologisk för att känna dig lite bättre till mods. Men tittar du närmare på innehållet i de produkter du tvättar dig med kommer du snart att upptäcka att även de miljömärkta ofta innehåller en mängd olika substanser som är skadliga både för människor och miljö. Kolla upp vilka villkor som gäller för att få märka kemiska produkter som miljövänliga och ekologiska, jag lovar att du kommer att få en chock. 

Ett annat viktigt skäl är att du genom att göra egen tvål minskar din och dina närmaste exponering för många onödiga och ohälsosamma kemikalier samtidigt som du kraftigt minskar de utsläpp ni annars skulle bidra till. 

Vi kommer hela tiden i kontakt med massor av olika kemikalier i vardagen och med jämna mellanrum kommer larmrapporter om farliga ämnen som vi  i många fall använder utan att ens veta om det. En del kemikalier kan vi inte vara utan medan andra, som bara finns för att de är billiga och lätta att hantera för industrin, kan lätt ersättas om vi själva tillverkar produkterna de ingår i. 

 I både tvål, schampo och balsam finns en mängd olika kemiska tillsatser. Vissa är tvättande, andra skummande, ytterligare andra doftar eller ger färg sen finns det de som bara är tillsatta för att göra produkten mer tjockflytande eller se till att den inte klumpar ihop sig eller skiktar sig. De finns där inte för att de är speciellt vårdande eller hälsosamma för vår hy eller vårt hår, utan för att de är billiga att tillverka och ger produkten bra konsistens, utseende och doft. Många av dem är till och med irriterande för huden, allergiframkallande och ibland giftiga. Flera är petroleumbaserade och både när de produceras och när de spolas ut i våra avloppssystem gör de stor skada på miljön. 

Gör du din egen tvål kan du känna dig säker på att den är både skonsam och miljövänlig. Du kan välja ingredienser med vårdande egenskaper för både hud och hår och vet att inget steg i processen innebär någon fara, varken för dig eller för din omgivning. Vill du att tvålen ska vara ekologisk använder du ekologiska oljor, och vill du undvika syntetiska doft- och färgämnen väljer du eteriska oljor och färger från växt- och djurriket. 

Börjar du använda egen tvål upptäcker du snart att din hud inte alls blir lika torr som tidigare och att du inte längre behöver smörja in dig lika mycket som du brukat. Äkta tvål är dessutom biologiskt nedbrytbar och miljövänlig vilket gör att du, åtminstone när du tvättar dig, inte längre behöver vara en del av den miljökatastrof vi hör om dagligen. 

Och som en bonus är tvåltillverkning en både rolig och kreativ sysselsättning som du kommer att ha mycket nöje av framöver.