Shampoo

Jag tvättar alltid håret med egentillverkad tvål. Det kanske låter konstigt men det är inget nytt. Innan det fanns industri tillverkad flytande tvål och schampoo att köpa tvättade alla sitt hår med schampobars gjorda av äkta tvål.

Förutom att det varit bra för mitt hår så är bytet från industritillverkat schampoo till hemgjorda schampoobars nog den största enskilda insatsen för miljön jag gjort eftersom jag nu varken låter några kemikalier rinna ut i avloppet eller stödjer plastförpackningsindustrin genom att köpa schampo på flaska.

Jag har även ersatt mitt hårbalsam med balsam jag blandar själv av fyra deciliter infusion av kamomill, två deciliter vitvinsvinäger och tjugo droppar eterisk olja av rosmarin. Blandningen står i en flaska i badrummet så att jag kan skölja håret när jag tvättat det.

Innan jag slutade använda balsam trodde jag aldrig det skulle vara möjligt för mig att tvätta håret utan. Men ganska snart efter jag börjat tvätta håret med tvål visade det sig att jag inte längre behövde något balsam. Det var helt enkelt det industritillverkade schampot som var så starkt att det torkade ut mitt hår så mycket att det blev som en trasselsudd i duschen vilket gjorde mig beroende av balsam men nu är jag fri.