Redskap till pastatillverkning

Det går bra att göra pasta med en kavel och en kniv men gör man pasta lite då och då är en pastamaskin ett jättebra hjälpmedel när du snabbt vill kavla ut långa tunna sjok av pasta. Av dem kan du antingen göra lång pasta som tagliatelle och spagetti eller olika typer av fylld pasta.

Gör du ofta fylld pasta kan det även vara bra att investera i en stans eller en form för ravioli. Att använda en stans är jättelätt du brer ut den tunt kavlade pastan på bakbordet, klickar ut fyllningen med jämna mellanrum med hjälp av en sprits. sen penslar du degen med vatten runt fyllningen och täcker fyllningen med ett kavlat sjok pastadeg. Använd händerna och tryck sedan försiktigt till kring fyllningen så att så lite luft som möjligt blir kvar. Ta sedan stansen och tryck ut runda ravioli där fyllningen ligger.

Ett annat sätt att göra ravioli är att använda speciella formar. De finns i massor av storlekar och fungerar jättebra. Tänk bara på att du måste använda mycket mjöl annars fastnar dina ravioli lätt i formen.

Så här gör du ravioli i form. Kör degen genom pastamaskinen tills den är så tunn du vill ha den. Tänk på att en tunnare deg är att föredra då dina ravioli annars lätt blir lite stabbiga. Mjöla både form och degsjok ordentlig och bre ut pastadegen över formen. Ta en liten boll av pastadeg och använd den för att trycka ner degen i formens urgröpningar. Spritsa sedan varje utgröpning full med fyllning. Pensla lite vatten på kanterna mellan utgröpningarna och lägg på det täckande sjoket pasta deg. Använd händerna och tryck försiktig ut så mycket luft som möjligt. Ta sedan den lilla kaveln och kavla från mitten och utåt över formen. Tänk på att fogarna är viktiga så kavla extra på dem, genom att kaveln kör över formens kanter delas dina ravioli automatiskt upp i individuella bitar.

När du är färdig är det bara att tömma formen och lägga upp dina ravioli på ett mjölat fat. De du vill använda kokar du ett par minuter och serverar med valfri pastasås eller smör, parmesanost och lite av kokvattnet. De övriga kan du lägga på ett fat i frysen. På det sättet blir de styckfrysta och du kan ta fram så många du behöver nästa gång du vill laga pasta.