Formar till tvåltillverkning

 Gör du mycket tvål kan det vara roligt att ha speciella tvålformar men i början går det lika bra med ett tomt mjölkpaket som du klipper upp längst en långsida och slänger när du använt det. Då mjölkpaket är gjorda av papper täckt av ett tunt lager plast behöver en sån form inte fodras vilket spar tid och är praktiskt.

Nyss upphälld mosaiktvål i form av trä fodrad med smörpapper

Vill du går det lika bra att använda en skokartong eller en trälåda som du inte är rädd om men då måste du använda smörpapper eller plast att fodra insidan med annars fastnar den färdiga tvålen i lådan. Gör du mycket tvål kan det vara klokt att köpa eller tillverka en specialsnickrad tvålform i trä att gjuta tvålblock i. Formen på bilden är en sån form den har en skåra (till höger i bilden) för att ska kunna skära upp tvålarna i lagom stora bitar när tvålmassan stelnat. 

Tycker du att det är jobbigt att fodra formen kan du istället köpa en form som nedan med en insats i silikon som fungerar som foder.

Vill du göra tvålar med gjutna mönster, som dem nedan, finns det specialdesignade formar i plast eller silikon. Det kan vara svårt att få tvålarna att släppa ur formen men om du väntar något dygn extra så tvålarna torkar krymper de och det går lättare. Har du inte tålamod att vänta kan du lägga formarna i frysen några timmar, är formarna i silikon kan du bara ta ut de frysta tvålarna men har du plast formar är det svårare. Då kan du spola formen med varmt vatten så brukar tvålarna släppa men var försiktig så att du inte tappar tvålarna i vasken så de hamnar i vattnet.

 Varning! 

Aluminum reagerar med lut och bildar en explosiv gas. Därför kan man varken använda redskap eller formar som är gjorda av aluminium när man gör tvål.