Plast

Plast är ett fantastiskt material. Det håller i evigheter, är tättslutande och hygieniskt, det kan göras mjukt och hårt, genomskinligt eller opakt och går att få i massor av olika färger. Det går att smälta och gjuta till den form man vill och dessutom är det billigt.

Samtidigt är det just egenskaperna, billig, hållbar och tät som gör plasten så miljöfarligt. Det man inte betalat så mycket för är man inte lika rädd om. Därför hamnar en stor del av all plast i naturen och då den är så hållbar blir den kvar där under lång tid. Det tar ca tjugo år för en plastpåse att förvandlas till microplast som sedan finns kvar i hundratals kanske tusentals år.

Så länge man är noga med att se till att den plast man använder återvinns eller blir till fjärrvärme och bara använder plast när den är det bästa alternativet är plast ett utmärkt material. Tyvärr är det få som gör det och det är därför klokt att själv fundera över sin egen plastanvändning. Det är lätt att byta ut plastburkar till glasburkar. Med några konserveringsburkar ser matresterna ut som något du köpt på en lyxig deli. Vill du undvika gladpack ersätter du den enkelt med tyg impregnerat med bivax. Hur man gör hittar du här.

Andra saker du kan göra är att aldrig köpa varken köks eller trädgårdsredskap i plast.  Jag vet till exempel inte hur många obrukbara vattenspridare av plast jag köpt genom åren hade jag satsat på en riktigt bra i metall hade det bara blivit en och den hade fungerat. Tänk också på att spara och återbruka de plastförpackningar som inte går till återvinningen som till exempel glassburkar som är utmärkta att frysa in saker i, de är ju producerade för det.

Även om man vill väl är det inte alltid lätt att göra rätt. Många av oss som bytte engångsplastpåsarna mot bomullskassar för att göra en insats för miljön blev minst sagt snopna när vi fick veta att man måste använda sin ekologiska bomullskasse 20 000 gånger innan den kommit ner i samma miljöpåverkan som en engångsplastpåse som återanvänds som soppåse när man kommer hem. Det är faktiskt så otroligt att jag fortfarande inte riktigt kan tro att det är sant. I Norsk TV har de gjort ett avsnitt där de förklarar detta som du kan se här om du vill. 

Det är så klart alltid bättre att satsa på sånt som går att återanvända och allra bäst är riktigt välsydda robusta kassar av vävd plast. Såna har vi skaffat för att ta med när vi handlar. De är slitstarka, håller länge, går att tvätta och kan lämnas i återvinningen när de inte går att använda. 

Vill man ändå ha en tygkasse är ett bra val att sy den själv av textilier man har hemma. Det kan vara ett gammalt lakan eller ett ojämt slitet påslakan som inte längre går att använda men som passar utmärkt att tillverka tygkassar av.