Pesto med avocado

Pesto är en kryddröra från Genova gjord av färsk basilika, olivolja, vitlök och pinjenötter. Det här är en lite matigare variant där basen är både basilika och avocado och pinjenötterna är utbytta mot valnötter.

Du behöver

  • 80 g valnötter
  • 250 g basilika
  • saften av en halv stor eller en hel liten citron
  • 200 ml olivolja
  • en stor eller två små mogna avocado
  • två vitlöksklyftor
  • salt

Gör så här:

Lägg den färska basilikan, avokadon, vitlöksklyftorna, citronsaften och oljan, i en mixer och kör tills du har en jämn smet lägg i valnötterna och kör lite till så att de finfördelas. Smaka av med salt.

Koka pastan häll lite av pastavattnet i en kastrull eller skål. Slå av resten av vattnet. Häll tillbaka pastan i kastrullen lägg i så mycket pesto du tycker att du vill ha. Späd ut med lite av pastavattnet. Lägg upp på tallrikarna och servera med riven permesanost.

Den pesto du får över kan med fördel frysas in, när du förbereder peston för infrysning kan det vara bra att tänka på att en portion är ca 50 g .