Papperspåsar av tapeter

Jag gillar att tapetsera det går fort och blir snyggt. Samtidigt är det inte något jag gör speciellt ofta. Men när det händer vill jag att det ska bli riktigt fint och därför har jag satsat på tapeter som jag verkligen tyckt om även om de varit väldigt dyra. De är av hög kvalitet med vackra mönster som har krävt mönsterpassning. Det har därför alltid blivit över ganska stora bitar när jag skurit till våderna. 

De har jag så klart sparat då det finns massor man kan göra med dem. Till exempel är det lätt att tillverka fina papperspåsar som kan användas som presentpåsar till tvålar, hemlagat godis, torkade kryddor och mycket annat. Eller så kan man göra juldekorationer av dem klassiska hjärtkorgar och små dekorativa stjärnor att hänga i granen eller påskriset eller som dekorationer när man dukar för fest.

Så här viker du en papperspåse:

  1. Klipp till en tapetbit som passar den storlek du vill ha på din påse, tänk på att den färdiga påsen blir lite mindre än hälften så bred och ca två tredjedelar så hög som den tapetbit du valt. (1)
  2. Vik sedan ihop båda sidorna mot mitten så att kanterna överlappar varann med ca 1 cm på påsens mitt. Limma ihop. (2,3)
  3. Vik sedan upp de två nedersta hörnen mot varandra så det blidas en spets på påsens nedre del. (4)
  4. Vik upp den nedre delen av påsen i kant med de invikta hörnen. (5)
  5. Vik ner och vik ut de invikta hörnen. Var noga med att pressa ut alla vikta kanter ordentligt. (6)
  6. Vik ner den övre fliken och limma fast den i påsens botten, vik sedan upp den nedre fliken så att den lappar över den övre fliken med någon cm och limma fast den . (8)
  7. Nu är din påse färdig att fyllas. (9)