Olika fetter ger tvålen olika egenskaper

Fett är den viktigaste ingrediensen i din tvål. Det finns en oändlig mängd olika fetter. De lättflytande kallas för och oljor och de hårda brukar kallas för smör eller fett. Både animaliska och vegetabiliska fetter passar bra för tvåltillverkning, men det går inte att göra tvål av fossila fetter och oljor som vaselin eller motorolja. 

Alla fetter består av sin egen uppsättning fettsyror som alla bidrar med olika egenskaper till tvålen.  En del fetter är basfetter som ger tvålen dess grundläggande egenskaper som hårdhet, löddrighet och smutslösande förmåga medan andra fetter istället bidrar till att tvålen blir vårdande och skonsam mot huden. Därför blir din tvål allra bäst om du blandar olika fetter. Vet du vad de olika fetterna bidrar med kan du lättare skapa tvålar med de egenskaper du önskar. 

Varje fett har sitt förtvålningsindex som visar hur mycket natriumhydroxid som behövs för att det ska bli tvål. Det gör att du aldrig kan byta ut ett fett mot ett annat utan att först räkna ut hur mycket mer eller mindre natriumhydroxid som kommer att behövas i det nya receptet. Det kan du antingen göra för hand med hjälp av ett förtvålningsindex eller så kan du använda någon av de digitala tvålkalkylatorer som finns på internet. 

Även om man idag har tabeller för att räkna ut exakt hur mycket lut man behöver till varje olja så kan man aldrig vara helt säker. Varje pressning skapar en unik olja och även om det är olja av samma sort kan det hända att den ena behöver lite mer lut än den andra. Därför ska man se till att alltid har ett litet överskott på fett i tvålen. Det kallas för  att man överfettar tvålen.  Blir det för mycket fett  kan den färdiga tvålen härskna och blir det för lite kan den bli allt för basisk. Minst 3% och max 10% extra fett är ett bra mått att hålla sig till. 

Många tvålböcker rekommenderar att de vårdande fetter du vill använda för att överfetta din tvål med, som till exempel scheasmör och avokadoolja, ska tillsättas allra sist innan du häller upp tvålmassan i formen.

På det sättet menar de att dessa fetter inte kommer att förtvålas utan bli kvar i tvålen i ren form.  Var det så skulle det så klart vara fantastiskt, men tyvärr fungerar inte förtvålningsprocessen på det sättet. Så länge tvålmassan är flytande kommer allt fett att reagera med den oförtvålade luten och bli tvål. Det beror på att det i varje fett finns olika fettsyror som förtvålas olika fort. De långsamma fettsyrorna kommer hur du än gör att bli de som förtvålas sist och därför är det alltid de som blir kvar i den färdiga tvålen och de kommer nästan alltid från flera olika fetter i tvålen. 

Vill du absolut att din tvål ska vara överfettad med en speciell olja kan du göra en tvål som bara är överfettad med 2%. Sen river du den på ett rivjärn blandar den med halva vikten i vatten och smälter om den på svag värme på spisen. När tvålen och vattnet löst upp sig till en flytande krämliknande smet kan du blanda den olja du vill överfetta tvålen med. Men tänk på att inte blanda ner mer extra fett än max 8% av den ursprungliga tvålens vikt. 

Har man för mycket fett i tvålen kan den härskna. Då får den orangea prickar och börjar lukta unket. Den går fortfarande att tvätta sig med men den känns inte lika fräsch. Det är inte bara fetthalten som spelar in när tvål blir dålig det handlar även om vilket fett man använt, vissa fetter härsknar lättare medan andra nästan aldrig blir dåliga. Sen beror det så klart även på vilka övriga tillsatser du blandar i tvålen. Fruktpuré, juice och andra organiska tillsatser ökar risken för att tvålen ska blir dålig.