Stearinljus

När julen närmar sig och mörkret kryper närmare känns det mysigt att lysa upp tillvaron med levande ljus. Många tänker säkert att de gör en liten insats för miljön när de släcker ner det elektriska ljuset och tänder ett ljus istället. Tyvärr är det inte så.

I Sverige bränner vi ca 18 000 000 kg ljus varje år! De flesta gjorda av paraffin som utvinns av fossil olja. De är miljöfarliga i alla led från produktion till förbränning. Alternativet är ljus av stearin. De släpper också ifrån sig koldioxid när de brinner men betydligt mindre och till skillnad från paraffinljusen är de tillverkade av förnybart material. Men det finns trots det fallgropar att se upp med.

Stearin utvinns ur fett. Olika fetter ger olika mängd och kvalitet på det stearin man utvinner. Talg (animaliskt fett) och palmolja är de fetter som lämpar sig bäst att göra stearin av. Det går åt relativt mycket fett för att göra stearin och man bör därför undvika att köpa ljus som tillverkats av palmolja. För att vara säker ska man välja svanenmärkta ljus tillverkade av animaliskt fett.

Som alla vet måste vi minska vår köttkonsumtion för att minska vår påverkan på klimatet. Animaliskt fett som talg har samma miljöpåverkan som kött men då det är orealistiskt att tro att vi kommer att sluta äta kött och det faktiskt även finns miljömässiga fördelar med djurhållning är det viktigt att alla delar av de djur som slaktas tas till vara. Därför är det jättebra att man tillverkar stearin och tvål av det fett som annars skulle slängas.

Vill man inte ha ljus gjorda av animaliskt fett finns det även stearin gjord av rapsolja. Tyvärr är såna ljus än så länge ganska ovanliga och svåra att få tag på men de kommer nog att bli vanligare. 

Något annat man bör undvika är billiga värmeljus. De är nästan alltid gjorda av paraffin och aluminiumkoppen har enligt ett EU-direktiv hamnat utanför återvinningssystemet för aluminium eftersom det klassats om från förpackning till gravljus.

Det gör att producenterna inte längre betalar någon avgift till Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. Därmed täcks inte kostnaderna för värmeljushållarnas återvinning och de ska inte längre slängas i metallåtervinningen. Dessutom är den lilla metallbiten som håller i veken av stål och inte aluminium så den måste pillas bort om man vill återvinna hållaren. Hur hållarna återvinns varierar från kommun till kommun. I många kommuner måste man åka till en bemannad återvinningscentral för att återvinna sina konsumerade värmeljus.

På senare tid har det kommit en ny typ av svanenmärkta värmeljus med återanvändbara hållare i plast och refilljus gjorda av stearin av rapsolja. Men än så länge är de ganska dyra och svåra att få tag i men de blir säkert vanligare när fler upptäcker dem.

Tänk på att spara alla dina ljusstumpar. Det är lätt att stöpa om dem till nya ljus eller så kan man gjuta blockljus av dem. Man kan även göra tändrosor eller tändkottar att tända brasor med.

Stöp nya ljus av gamla stumpar

Gjut egna blockljus

Gör Marschaller av gamla ljusstumpar

Tändrosor

Tändkottar