Kallrörd och varmrörd tvål

När man använder natriumhydroxid för att göra hård tvål av fett kan man göra på två olika sätt antingen kallrörd eller varmrörd tvål. Båda har sina för- och nackdelar. Den varmrörda tvålen är färdig så fort du skurit upp den medan den kallrörda måste ligga och torka i minst en månad.

Grundprincipen är densamma för båda metoderna. Du gör en lutblandning av natriumhydroxid och vatten som du häller i en skål med smält fett.

Gör du kallrörd tvål rör du tills tvålmassan börjar stelna, man säger att den spårar, och häller den sen i en form. Men om du vill göra varmrörd tvål häller du tvålmassan i en kastrull och värmer den på låg värme. Värmen skyndar på den kemiska processen och tvålen blir snabbt väldigt varm. Den blir nästan genomskinlig med en konsistens som smetig gelé – det kallas att den går in i gelfasen.

Den fasta konsistensen gör att du kommer att behöva en slickepott för att fylla formen och så fort tvålmassan börjar svalna kommer den att stelna. Det gör att varmrörd tvål lämpar sig dåligt om du vill skapa mönster av olika färger i tvålen eller göra formgjutna tvålar med mönster i relief.

Det finns tvåltillverkare som kombinerar båda metoderna genom att värma ugnen till femtio grader, ställa in den fyllda tvålformen, slå av ugnen och låta formen stå kvar i några timmar. Om du vill prova detta så tänk på att värmen kan få tvålmassan att svämma över alla bredder så det gäller att vara försiktig så att ugnen inte blir för varm.

Det går även att smälta om tvål. Det är bara att riva upp den på ett rivjärn och röra ner den i lika mycket vatten som tvålens dubbla vikt. Värm sedan blandningen så kommer tvålbitarna sakta att lösa sig i vattnet tills det ser ut som som en tjock gröt. All tvål kommer inte att lösa sig och den omgjutna tvålen blir inte speciellt vacker. Men det är ändå många tvåltillverkare som gjuter om sin tvål. Det beror på att den färdiga tvålen inte längre innehåller någon natriumhydroxid därför blir alla fetter, doftämnen och tillsatser man blandar i tvålmassan medan man smälter om den kvar i tvålen. På det sättet behövs det mycket mindre eterisk olja för att tvålen ska dofta gott och man vet att det verkligen är just scheasmöret eller avokadolojan som är det fett tvålen är överfettad med. Själv är jag inte så förtjust i omsmält tvål men här finns det ett recept på hur man gör om du skulle vilja göra ett försök.

Recept kommer