I GARDEROBEN

För omkring 100 år sedan var textilier det dyrbaraste man hade. De togs noggrant upp i bouppteckningen när någon dog och slets tills bara det som kallas lump blev kvar. Den samlades sedan in av speciella lumpsamlare och blev till papper.

Idag ser det annorlunda ut. Textilier är otroligt billiga och ingen syr längre om ett utslitet plagg för att återanvända tyget. Istället är det vanligare att kläder slängs för att de är omoderna än för att de är utslitna.

Vi köper alldeles för mycket kläder och att kastar bort de vi inte gillar. Ofta utan en tanke på den enorma miljöpåverkan textilindustrin har. Det räcker med att se ett par av de dokumentärfilmer om klädproduktion som finns för att känna att vi nog bör tänka om och det snabbt. Bara bomullsodlingen är oerhört slitsam för miljön. Lägger man sedan till den kemiska färgningsprocessen samt att allt ska spinnas och vävas och sedan sys upp till plagg, moment som ofta sker på olika platser i världen dit råvaran fraktas på stora miljöfarliga containerfartyg, känns det där billiga plagget plötsligt som ett väldigt dyrt och onödigt köp.

En enkel sak att göra för miljön är att avstå från att köpa nya kläder tills de som hänger i garderoben är utslitna. Ett plagg in, ett plagg ut kan vara en bra devis så länge man inte kastar bort hela kläder för att kunna unna sig något nytt. Sen är det viktigt att tänka på materialet i de kläder du köper. Jag försöker alltid välja naturmaterial där tvättetiketten visar att plagget går att tvätta i vatten. Det låter självklart, men blir faktiskt allt ovanligare. Dels för att de som säljer kläder genom att skriva att plagget inte går att tvätta kan friskriva sig från alla eventuella fel på de kläder de säljer. Dels för att mycket av de kläder som produceras är av så dålig kvalitet att de faktiskt inte tål att tvättas i vatten.

Idag köper många sina kläder via internet. Det är så klart praktiskt, men uselt för den som vill ha plagg av hög kvalitet. På nätet missar du lätt att de plagg du skickar efter inte går att tvätta i vatten eller att de är gjorda av ett tyg i ett material som du aldrig hade köpt om du sett det i en butik. När plagget sen kommer är det ofta lite för jobbigt att skicka tillbaka det om det inte är direkt defekt och du får ännu ett plagg som bara värmer galgen i garderoben.

Förr borgade dyra märkes kläder för hög kvalitet både när det gällde, tyg, sömnad och passform. Så är det tyvärr inte längre. Idag betalar du istället oftast för märket i sig när du köper dyra märkeskläder. Ett bra exempel på det är de alldeles trasiga och utslitna jeans som under en tid varit högsta mode och därför kostat mycket mer än ett par hela jeans. Förutom att de för att se riktigt slitna ut behandlas med miljöfarliga kemikalier är kläder som redan är utslitna när du köper dem ett otroligt dåligt sätt att hushålla inte bara med dina utan med jordens resurser.

Köper du något nytt och dyrt bör det inte vara för att det ska signalera att du har råd att betala för märket utan för att du ska kunna ha plagget länge. Få saker är så vackra som ett slitet plagg av hög kvalitet som man haft och älskat i många år.