Tvål

Du kanske minns kemitimmarna i skolan där man blandade en syra med en bas och fick salt. Det är det för till  när man tillverkar tvål, man låter fettsyror reagera med en bas. Så även om tvål inte alls liknar vanligt salt är det faktiskt ett salt. 

Det är enkelt att göra tvål. Du behöver bara tre ingredienser: fett, natriumhydroxid (kaustiksoda) och vatten.

Den lösning man får när man blandar natriumhydroxid i vattnet kallas för lut. Därför kallar jag det oblandade pulvret för natriumhydroxid medan jag benämner den färdiga lösningen lut. Lut är starkt frätande och riktigt farligt men när det blandas med fett sker en kemiska reaktion där molekylerna i både fetterna och luten reagerar med varandra och bildar det salt som vi kallar tvål. Vattnet man tillsätter ingår inte i den  kemiska reaktionen utan fungerar bara som en katalysator. Utan vatten blir det ingen tvål. Vattnet blir alltså kvar i tvålen och det är därför all tvål du tillverkar mår bra av att ligga och torka i minst en månad innan du använder den.

Alla fetter består av olika fettsyror och de bestämmer hur hård, löddrande, tvättande och vårdande den färdiga tvålen blir. Det går bra att tillverka tvål av både vegetabiliska och animaliska fetter, men du kan inte använda mineraloljor som till exempel vaselin eller motorolja när du gör hemgjord tvål.

När du blandar fett med lut sätter du igång en kemisk process som kallas förtvålning. Ur den kommer två ämnen; tvål som är tvättande och glycerin som är mjukgörande och vårdande. Det är glycerinet som gör egentillverkad tvål så mild och återfuktande. Vill man att tvålen ska vara ännu mer vårdande kan man tillsätta lite mer fett än vad som behövs. Det kallas för att överfetta tvålen och det gör att den blir extra mild för huden. För att vara helt säker på att din tvålen inte blir basisk är det bra att alltid överfetta all tvål man gör med minst 3% extra fett och vill man ha en vårdande tvål kan man gärna överfetta den ytterligare lite till men inte för mycket för då kan tvålen härskna. 10% är absolut max och helst skall man hålla sig under 8%. 

Att tvål tvättar beror på att varje tvålmolekyl har en fettälskande och en vattenälskande ände. Molekylens fettälskande huvud söker upp de feta smutspartiklarna som sedan följer med den vattenälskande svansen ner i avloppet.