Tvål och tvätt

Ända sen jag upptäckte att det faktiskt inte är svårare att göra tvål än att röra ihop en sockerkaka har jag gjort min egen tvål. Man blandar bara lut och fett och häller upp det i en form och vips har man tvål. Kruxet är att lut är starkt frätande och jättefarligt men är du bara försiktig, använder skyddsglasögon och handskar, och ser till att du kan jobba ostört är det ingen fara. I den här boken lär du dig hur olika oljor påverkar kvalitén på din tvål och vilka tillsatser du ska använda för att göra färgade, doftande och vårdande tvålar och hur gör för att blanda dem i tvålen.

Med lite övning kommer du på nolltid att skapa egna tvålar och schampo som är mycket mildare mot din hud och ditt hår än någon tvål eller något schampo du någonsin köpt. Gör du egen tvål kan du dessutom vara helt säker på vad den innehåller och du behöver aldrig mer oroa dig för att du bidrar till miljöförstöringen när du tvättar dig eftersom äkta tvål är både biologiskt nedbrytbar och miljövänlig.

Anledningen till att jag började fundera på att göra tvål var att jag insåg att min familj, två vuxna och två tonåringar, varje år konsumerade ca 150 plastflaskor med flytande tvål, schampo och balsam som alla hamnade i soporna och vars innehåll rann rätt ut i avloppet. Inte nog med det. När jag började kolla vad dessa produkter egentligen innehöll visade det sig att vi tvättade oss med en kemisk cocktail av en mängd för mig okända ämnen. Vars enda funktion verkade vara att göra de starka rengöringsmedel som tvålen bestod av så pass milda och skonsamma mot huden att de skulle gå att tvätta sig med. Det gick plötslig upp för mig varför man måste prova tvål och schampo på kaniner och andra djur innan det kan säljas och jag beslutade mig för att genast hitta ett alternativ. 

När jag började göra tvål visade det sig dessutom att det både var mycket lättare och roligare än jag hade kunnat föreställa mig och sedan dess har jag aldrig tvättat varken hud eller hår med något annat än äkta tvål. När jag började att leta information om hur man gör tvål upptäckte jag att det finns många och ofta motsägelsefulla röster som alla hävdar att de vet hur man ska göra och vad man ska undvika. En hel del tid gick därför åt till att reda ut vad som stämde och vad som bara var vandringssägner och påhitt.  För att du ska slippa undra över vad som är rätt och fel har jag samlat allt du behöver veta för att göra vackra väldoftande tvålar och schampo av naturliga oljor och fetter till dig, din familj och dina vänner på de här sidorna.