Torkad pasta

Köpt pasta är ofta torkad och har lång hållbarhet medan hemgjord pasta är en färskvara. Det är enkelt att göra lång eller kort pasta som du sedan torkar. Degen gör du med receptet du hittar här.

Har du en pastamaskin kan du köra degen genom den tills den är så tunn du vill ha den och sen antingen använda maskinens tillbehör för att göra spagetti, tagliatelle eller fettucini. Du kan även vika ihop den färdigkavlade degen till en rulle med mycket mjöl emellan veckan och sen skära den i så breda strimlor du vill att din pasta ska ha.

Har du ingen pastamaskin kavlar du istället ut degen jättetunnt, strör över mjöl och viker ihop den till en rulle som du skär i  strimlor.

Sprid sedan ut den färdiga pasta på en mjölad bricka. Är din pasta gjord med ägg är det bra att torka den i ugnen på svag värme max 40 grader. Innehåller din pasta bara mjöl och vatten räcker det med att ställa den på en varm plats.

När pastan är torr kan  du lägga den i en påse eller en burk. Den håller jättelänge och när du vill använda den kokar du den som du brukar göra med vanlig pasta. Tänk bara på att den inte har någon exakt tid när den är färdig. Istället får du smaka av den ett par gånger och ta den när du tycker att den har den konsistens du vill. I Italien ska den vara aldente, det betyder att den fortfarande har en lite hård kärna i mitten som ger tuggmotstånd men det är en smakfråga.