Pastadeg

Här är ett recept på en klassisk pastadeg med ägg.

Med den kan du göra spagetti eller tagliatelle. Den innehåller ägg som gör degen elastisk och funkar därför jättebra att använda till fylld pasta som ravioli eller tortellini.

Det du behöver är mjöl, ägg lite vatten och om du vill en nypa salt.

Till varje ägg tar du 100g vetemjöl. Både vanligt vetemjöl och durumvete går bra. Ta det du har och blanda gärna.

Lägg mjölet i en toppig hög på ett rent bakbord. Gör en grop i mjölberget och knäck äggen i gropen. Ta en gaffel och blanda de råa äggen med mjölet. Lägg sedan ifrån dig gaffeln och knåda ihop mjöl och äggblandningen till en jämn deg.

Blir degen för torr tillsätter du någon matsked vatten men var försiktig det blir lätt för mycket. Den färdiga degen ska vara fast och elastisk och den ska inte kladda. Man brukar säga att den ska ha samma konsistens som fästmassa.

När degen är färdig kan du lägga den i en plastpåse eller slå in den i gladpack. Sen ska den vila i kylen minst en halvtimme innan du använder den.

Torkad pasta

Fylld pasta