Glas

Glas är ett fantastiskt material. Gjort på sand och soda är det miljövänligt och går att smälta ner och återanvända hur många gånger som helst. Det är plastiskt och kan formas till allt från flaskor, burkar, skålar och fat till plana fönsterrutor.

Dessutom är det ett levande material som faktiskt aldrig riktigt stelnar. Det kan man se på riktigt gamla fönster som långsamt blir tunnare överst och tjockare längst ner då glasmassan trots att den är kall fortsätter att sakta, sakta rinna neråt.

Jag sparar alltid alla burkar och lock och använder dem både till att spara rester i och till marmelad och inläggningar. Till sådant som ska konserveras, som till exempel soppor och andra lagade vegetariska rätter har jag konserveringsburkar med tillhörande gummiringar och klips. Kokar man dem i en stor gryta skapas ett vakuum och de håller sig i många månader i skafferiet.

Förr var alla flaskor av glas men när petflaskorna kom blev glasflaskor allt mer sällsynta och idag är det nästan bara öl, vin och mineralvatten som går att få i glasflaskor.  Gör man egna drycker som äppelmust, öl eller något annat är glasflaskor och en kapsylapparat är jättebra att ha. Flaskorna köper man fulla och tvättar ur och sparar när man druckit ur dem och en kapsylapparat kostar bara lite mer än en hundralapp vilket är väl investerade pengar. 

Egen buteljerad äppelmust med gröna kapsyler.