Glasflaskor

När jag var liten var alla flaskor i glas. Man köpte en back med läsk och när den var slut tog man med back och tomflaskor och bytte in dem mot en ny back. En back läsk väger en del men då jag inte visste något annat tänkte jag aldrig på det, samtidigt som det när jag blev äldre gav mig en god dos vardagsmotion.

Idag säljs all läsk i petflaskor. De väger mindre och går också att panta och återanvända men har inte lika lång livslängd som en glasflaska. Det försvarar man genom att säga att det går att göra annat av pantade petflaskor som fleece tröjor mm. Tyvärr har det visat sig att just fleecetröjor avger en hel del microplast när de tvättas vilken via avloppsvattnet sprids i naturen. Samtidigt finns det så klart fördelar med plastflaskorna, förutom att de väger mycket mindre går de inte sönder lika lätt. De är även elastiska vilket är bra för den som vill experimentera med jästa drycker.

Men annars är glas och klassiska kapsyler att föredra när man gör drycker själv hemma. De går att använda hur många gånger som helst och tål värme så att de kan konserveras. Jag har en stor äppelträdgård och varje år gör jag äppelmust som jag förvarar i källaren. Till det behövs massor av glasflaskor. Tyvärr är det inte så lätt att få tag på glasflaskor idag. Företag som säljer produkter för öl- och vintillverkning har ofta flaskor i sitt sortiment men de är väldigt dyra. Det lönar sig därför att istället köpa färdiga drycker i glasflaskor som man dricker ur, diskar och steriliserar i ugnen och sen återanvänder.

Idag har jag fem backar i källaren men det har tagit ett tag att skaffa dem och flaskorna är inte standardiserade som de var förr,  vissa är högre än backen vilket gör dem svåra att stapla.  Jag har vid ett par tillfällen försökt köpa tomma backar. Det är ju pant på dem så förr kunde man ta en tomback och betala panten men det går inte längre.

Sist jag försökte informerade kassörskan mig om att de planerar att sluta producera backar vilket lät som en usel idé. Jag köpte genast två backar med ramlösa för att inte bli utan backar i framtiden.