Frukt och grönt i tvålen

Du kan även blanda saft och puré från frukter och grönsaker i tvålmassan. Du kan låta de juicer du använder ersätta allt eller en del av det vatten du har i din lut. Det kan du inte göra med puréerna de blandas istället ner som de är när tvålen spårat och du ska hälla upp den i formen. Att blanda puréer i tvål är alltid riskabelt då tvålen kan börja lukta illa, mögla eller ruttna, därför är det viktigt att du inte blandar i för mycket frukt och grönsakspuréer ett par matskedar räcker. 

Ersätter du vattnet med juice kan du spara en del juice som du häller i tvålmassan precis innan du häller upp den i formen.  När tvålmassan är färdig att hälla upp är den fortfarande starkt frätande men inte lika frätande som ren lut. Det ökar chansen att det du blandar i tvålmassan just innan du häller den i formen bevarar en del av sina egenskaper i den färdiga tvålen. 

Tänk bara på att du måste ha lite mer vätska än natriumhydroxid i din lut annars löser sig inte natriumhydroxiden och du kan få problem med lutfickor i din tvål. Det är alltså bara den del av vätskan som överstiger natriumhydroxidens vikt som du kan spara och använda senare. Ju mer vätska du har i din tvål desto längre tid tar det innan den stelnar. Den totala andelen vätska i tvålen ska därför helst inte vara mer än max tre gånger natriumhydroxidens vikt.