Falsk spårning

Falsk spårning

Är temperaturen på fett och lut låg när du blandar ihop dem och du har mycket fast fett i din tvål kan du råka ut för det som kallas falsk spårning. Det betyder att det ser ut som om tvålmassan tjocknar men egentligen är det fetterna som stelnar då temperaturen sjunkit, sen när förtvålningen kommer igång ökar temperaturen snabbt och tvålmassan blir åter lösare.

Det är sällan detta händer, själv kan jag bara komma ihåg att jag varit med om det en gång, men har man otur och häller upp sån tvål i formen kan det bli problem. När du gjort tvål några gånger lär du dig hur tvålmassan reagerar och gör du tvål med mycket hårt fett och väldigt lite vatten kan det vara klokt att hålla temperaturen på 50-55 grader och vara uppmärksam.

Spårar tvålen långsamt gör det inte något så länge tvålmassan är ordentligt blandad men om reaktionen sker väldigt snabbt kan tvålen spåra för mycket och du får problem med att hälla upp den i formen. Det gör inte så mycket om du bara ska hälla all tvålmassa i en stor form, men vill du göra formgjutna tvålar med detaljerade mönster eller skapa effekter i tvålen genom att hälla tvålmassa i olika färger i formen kan det bli problem.

För att undvika det gäller det att använda rätt oljor och rätt temperatur till olika sorters tvål.

Det bästa sättet att lära sig känna igen hur det ser ut och känns när tvålen spårar är att tillverka egen tvål men för att du ska vara lite förberedd kan du i bilderna nedanför se exempel på tvål som spårat lite, medium och mycket.

Bilderna kommer snart