Att läsa innan du börjar göra tvål

Viktigt att tänka på innan du sätter igång!

Det är inte är svårare att göra tvål än att röra ihop en sockerkaka. Men eftersom en av ingredienserna i tvål är kaustiksoda (natriumhydroxid) som är starkt frätande och jättefarligt, kräver tvåltillverkning att man är mycket mer försiktig än när man bakar. 

Spiller du natriumhydroxid, lut (natriumhydroxid löst i vatten) eller tvålmassa någonstans kan de kan göra stor skada. Du riskerar att själv göra dig väldigt illa och med bara någon droppe kan du förstöra både golvet och köksinredningen hemma.

Har du tillgång till en egen tvättstuga, ett rum i källaren eller ett garage där det finns rinnande vatten är det bättre att hålla till där än i köket när du gör tvål. Men oavsett var du håller till bör du alltid täcka alla arbetsytor och golvet kring arbetsplatsen med tidningspapper. Det skyddar både mot skador och underlättar städningen när du är färdig. Tänk även på att förvara både din natriumhydroxid och formen med färskt tvålmassa någonstans där ingen kan komma åt dem av misstag så att det inte finns någon risk för olyckor. 

En viktig sak att göra innan du börjar är att försäkra dig om att inga barn eller husdjur kommer att vilja komma in i din tvålverkstad under de närmaste timmarna. Byt sen om till arbetskläder, välj något du inte är rädd om och se till att det täcker både armar och ben. Glöm inte fötterna det är lätt att en droppe tvålmassa hamnar på golvet och lika lätt att den hamnar på eller under din fot om du inte har skor som skyddar fötterna.

Till skyddskläderna hör även gummihandskar, munskydd och skyddsglasögon. Det räcker inte att ta dina vanliga glasögon om du har såna, du måste ha riktiga skyddsglasögon och ett bra munskydd. Båda går att köpa på närmaste byggvaruhus.

Jag vill varken skrämmas eller låta tjatig men kaustiksoda nog är det mest frätande och farliga ämne du någonsin kommer att hantera. Därför är det jätteviktigt att du sätter på dig skyddsglasögonen, handskarna och munskyddet innan du börjar väga upp natriumhydroxid för att och göra din lutblandning. Skulle du slarva med det och det händer något kommer du aldrig att förlåta dig själv. 

Både dammet från natriumhydroxiden och ångorna från lutblandningen är starkt frätande och väldigt farliga att andas in. Därför är det viktigt att du skyddar dig noga och arbetar lugnt och metodiskt. När lutblandningen är färdig kan du ta av munskyddet men glasögon och handskar bör du behålla på ända tills du är färdig och har hällt upp tvålmassan i formen. Var även supernoga med att inte ett enda korn lut hamnar utanför och skadar dig eller någon annan vid ett senare tillfälle.

Skulle du trots allt få på dig ett lutstänk eller lite tvålmassa skall du så fort som möjligt skölja med vatten. När du gjort det kan du ta lite vinäger och stryka på för att ytterligare neutralisera och sedan skölja igen. Får du på dig större mängder lut, eller får lut eller tvålmassa i ögonen skall du genast skölja med massor av vatten och åka in till akuten så fort du kan.