Recept på schampoobar

Innan de syntetiska rengöringsmedlen kom och vi fick industritillverkad flytande tvål och schampoo tvättade alla sitt hår med schampoobars gjorda av äkta tvål. Det är både bra för håret och miljön. Inga kemikalier rinner ut i avloppet och man stödjer inte heller plastförpackningsindustrin.

Vill du gå steget längre kan du även ersätta ditt hårbalsam. Det är lite ovant från början då hemgjort balsam inte är en kräm som det balsam man köper utan en vätska.

Till mitt balsam blandar jag fyra deciliter infusion av kamomill med två deciliter äppelcidervinäger och tjugo droppar eterisk olja av rosmarin och häller upp det på en flaska som står i duschen så jag kan skölja håret med det efter tvätt. Ett annat alternativ är att göra en infusion på malvate som finns att köpa i hälsokostbutiken. Malvateet går att använda som det är men vill du kan du även blanda malvateet med äppelcidervinäger och eterisk olja av rosmarin.

Ölschampoo

  • 312 g ricinolja
  • 255 g kokosfett
  • 255 g olivolja
  • 255 g sheasmör
  • 113 g avokadolja
  • 157 g natriumhydroxid
  • 393 g infusion med öl, nässlor och kamomillte istället för vatten se nedan

Öl, kamomillte och nässlor är bra för håret, därför har jag det i mitt schampoo. Jag gör en infusion genom att låta: 1/2 liter ljust öl, 4 tepåsar med kamomillte och 4 msk nässelpulver koka upp och sedan stå och dra under lock över natten. Jag låter de torkade och pulveriserade nässlorna vara kvar i vattnet/infusionen, på det sättet får tvålen även en lite grön färg men det går även bra att sila vätskan om du inte vill ha nässlorna i tvålen. Tänk på att det är viktigt att all kolsyra är borta innan du gör lut av ölblandningen och om alkoholen kokar bort är det bara bra då den gör att tvålen spårar mycket snabbare.

1/2-1 tsk eterisk olja av lavendel, rosmarin, mint eller något annat du gillar, vill du ha en doftfri tvål kan du hoppa över detta.

Gör så här:

1. Ta fram allt du behöver, skydda golv och bänkytor med tidningar och sätt på dig oömma kläder och skor med hätta. Läs sedan receptet noga och ta sedan på dig skyddsglasögon och munskydd och sätt igång.

2. Börja alltid med att blanda lut. Väg upp infusionen och häll den i en hög värmetålig plastbehållare som du sedan ställer i vasken. Väg sedan upp natriumhydroxiden och häll den i vattnet lite i taget, rör noga däremellan så att det inte bildas klumpar. 

Tänk på att att ordningen är viktig: först vatten och sedan natriumhydroxid, aldrig tvärt om, för då kan du få en häftig reaktion med stänkande lut som är riktigt farlig.

3. När lutblandningen är klar är den väldigt varm och måste stå och svalna innan du kan använda den. Under tiden väger du upp kokosfettet och scheasmöret och lägger det i en kastrull där det får smälta på svag värme. Har du en micro kan du använda den. Var försiktig så att fettet inte blir varmare än nödvändigt för att det ska smälta. Medan dessa fetter smälter kan du väga upp olivoljan, avokadooljan och ricinoljan och hälla dem i grytan/bunken med det smälta fettet. Värm fettet så att det är ca 45 grader.

4. Det kan låta konstigt men för att du säkert ska lyckas med din tvål är det viktigt att lutblandningen och fettet har samma temperatur. Den bör ligga på mellan 35-45 grader (aldrig högre än 50 grader) och skillnaden i temperatur mellan vätskorna ska helst inte överstig fem grader.

5. Mät temperaturen med en termometer och när fett och lut är ca 40 grader häller du lutlösningen i fettet. Vispa först ihop tvålmassan med ballongvispen och kör sedan lite med stavmixern. Du kommer att se att tvålmassan ändrar färg när vätskorna blandas sedan kommer den att börja tjockna. Det kallas för att tvålen spårar. Var försiktig kör du för mycket med stavmixern kan tvålmassan tjockna väldigt snabbt. Därför är det bra att varva mixerstaven med ballongvispen så får du bättre kontroll över processen.

6. När tvålen börjar spåra kan du vispa ner den eteriska oljan, tänk på att eteriska oljor skyndar på spårningen så vänta inte för länge innan du tillsätter dem för då kan det bli svårt att hälla upp tvålmassan i formen.  

7. När tvålmassan liknar tunn kräm i konsistensen kan du hälla upp den i formen. Använd en slickepott för att få med så mycket av tvålmassan som möjligt. Det som blir kvar i bunken och på redskapen får inte spolas ner i avloppet. Dels för att det inte är bra för miljön men också för att den kan skapa stora problem om den stelnar och täpper till ditt avlopp. Ta istället en bit hushållspapper och torka rent dina redskap så kan du kasta det i soporna där det inte kan orsaka skada. Lämna sedan alla bunkar och redskap du använt och rengör dem med vatten och en diskboste när tvålresterna stelnat. Tänk på att tvålen fortfarande kan vara basisk och torka ut dina händer, använd diskhandskar.

8. Ställ formen på en bricka täck ytan med ett smörpapper, lägg en handduk över och ställ den på ett säkert ställe där du vet att varken barn eller husdjur kan komma åt den. Efter ca 24 timmar är tvålen färdig att tas ur formen och skäras i bitar.

9. Lägg de färdiga tvålarna på ett galler eller något annat ventilerat underlag för att torka efter ett par veckor kan du lägga undan dem i ett skåp eller en låda men du ska inte använda dem förrän de torkat i minst fyra veckor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *