Marmelad av kvitten

När hösten kommer kokar mina vänner på Sicilien marmelad på kvitten. Inte marmelad att ha på rostat bröd utan marmelad som stelnar i vackert mönstrade formar och som sedan stjälps upp på fat och äts till ost eller som den är.

Jag älskar sån marmelad, den är lätt att göra själv och är ett jättebra alternativ till godis. Så här gör du om du vill smaka.

Kvittenmarmelad

Koka upp en stor gryta med vatten. Lägg ner två delade citroner och sju kvittenfrukter i det kokande vattnet. Låt koka i 50-60 minuter. Prova sedan med en gaffel så att frukterna är mjuka.

Häll av vattnet och låt frukterna svalna i kallt vatten. Ta bort skalet och lägg det mjuka fruktköttet i en skål.

Har du en mekanisk maskin för att passera frukt och grönsaker i kan du passera fruktbitarna i den. Annars går det lika bra att pressa fruktbitarna i en potatispress med den minsta storleken på hålen.

Väg upp moset häll det i en stor kastrull och tillsätt 80% av vikten i socker. Har du ett kilo fruktkött så tillsätter du alltså 800g socker. Jag brukar använda hälften rörsocker, hälften vanligt socker men har du inget rörsocker går det lika bra med vanligt socker.

Tillsätt 2,5 deciliter vatten och koka massan på medelhög värme under omrörning i en kvart.

Häll upp moset i formar. På Sicilien använder man speciella formar i keramik men du kan ta vilka formar som helst. Har du mönstrade kakformar kan du använda dem eller så häller du upp all massan i en långpanna eller stor gratängform och slätar ut den så att den blir ca 2-3 cm tjock.

Låt sedan massan stå och stelna på en torr och gärna varm plats.

Marmeladen ska helst stå i 3-4 veckor innan den är färdig men kan du inte hålla dig går det bra att smaka en liten bit redan efter några dagar. När den är färdig släpper den från formen och du kan stjälpa upp den på ett fat. Den kan förvaras i rumstemperatur och håller i flera veckor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *