Olivolja

Nu är det äntligen tid att göra olivolja igen. Vi har inte så många träd och förra året var de hårt beskurna. Då plockade vi 200 kg oliver och fick nästan 30 liter olja. I år blev det lite drygt 300 kg och vi fick 44 liter olja. Jag älskar att göra olja. Det är härligt att vara ute och plocka oliverna och sen får man åka till oljepressen där skörden förvandlas till utsökt illgrön olja som doftar och smakar ljuvligt.

Tidigare skördades nästan alla oliver på Sicilien från slutet av oktober och in i november. Då är de mogna, nästan helt svarta och fulla med olja. Men allt fler som liksom jag producerar för hushållsbehov skördar och pressar sina oliver tidigt på säsongen då större delen av oliverna fortfarande är gröna. Då ger oliverna mindre olja men den är av en gudomlig kvalitet som inte går att hitta ens i specialiserade affärer.

Det beror på att de som producerar mycket olja för försäljning hellre väntar och skördar en månad senare så de får ut så mycket, istället för så fin, olja som möjligt. Den oljan blir inte lika aromatisk och god som den jag gör men den är billigare att producera och det är den oljan du hittar i handeln.

Jag bryr mig inte om hur mycket olja jag får ut utan vill istället att min olja ska hålla så hög kvalitet som möjligt. Därför plockar jag mina oliver i månadsskiftet september oktober. Då är de flesta oliverna fortfarande gröna och fulla av arom. Oljan man får ut blir smaragdgrön med en mjuk fyllig olivsmak. Förutom att den är godare än annan olja är den också mycket nyttigare än olja som pressas i slutet av säsongen.

En vanlig myt om hur man vet att en olivolja håller hög kvalité är att den ska ha en pepprig eftersmak som nästan bränner till längst bak i halsen när man äter den. Jag är lite överkänslig för sån olivolja och det känns som om jag ska storkna när jag äter den vilket gör att jag inte alls tycker om den.

Den peppriga oljan kommer från Toskana och det är olivsorterna som odlas där som ger den peppriga eftersmaken. Gillar man det ska man köpa toskansk olja men själva pepprigheten har inget med kvalitén att göra. Precis som på Sicilien beror kvalitén på när på säsongen man pressar oliverna och på vilka oliver du har. Det är som med äpplen vissa ger godare must än andra. Jag föredrar oljan från Sicilien som inte alls är pepprig utan har en mjuk och rund smak med starkt inslag av oliv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *