Oliver i “salamoia” på sicilianskt vis

Jag älskar oliver. Speciellt goda tycker jag att de gröna med kärnan kvar är. Man gör olja av färskpressade oliver men det går inte att äta oliver direkt från trädet. Alla som plockat och bitit i en oliv vet att de är fulla med garvsyra och helt oätliga. För att neutralisera syran använder man salt. Man kan antingen lägga dem i saltlake eller i grovsalt. I industrin, där man vill att processen ska gå fort, används även kaustiksoda men det är absolut inget för hemmabruk.

Sist jag var på Sicilien för att göra olja plockade jag ett par kilo gröna oliver extra och gjorde oliver i salamoia, saltlösning på sicilianska.

Först gjorde jag en saltlösning med 100g salt per liter vatten. Sen sköljde jag oliverna och la dem i en stor burk tillsammans med oskalade vitlöksklyftor och färska chilipepparfrukter. När burken var full hällde jag över saltlagen så att den fyllde hela burken. För att se till att de översta oliverna hamnade under ytan tog jag ett knippe vildfänkål, finocchietto, och snurrade det till en krans som jag la överst innan jag skruvade på locket.

Nu behöver jag inte göra något mer. Burken ska bara stå i några månader och lagom till jul kan jag öppna och smaka mina inlagda oliver. När de är färdiga kan man ta ut lite i taget med en slev de går att äta som de är eller så lägger man dem i olivolja med vitlök och färska kryddor. Resten av oliverna får ligga kvar i saltlagen, där håller de sig tills du har ätit upp dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *