Morotstvål

Det här är en fantastiskt krämig och löddrig tvål gjord på flera olika fetter och morots juice. Receptet innehåller palmolja, det är ett basfett i tvåltillverkning som ger en hård och hållbar tvål. Då mycket av palmoljan odlas på ett icke miljövänligt sätt är det viktigt att du använder certifierad palmolja. Vill du inte använda palmolja går det att ta ett annat tvålrecept och byta ut vattnet mot morotsjuice i det istället.

Eftersom morotsjuice innehåller socker kan lutblandningen bli väldigt varm om du vill kan du därför frysa juicen i iskuber innan du använder den så undviker du det, men det är inte nödvändigt.

Morotstvål

709 g olivolja
709 g palmolja
284 g ricinolja
284 g kokosolja
284 g sheasmör

1 tsk titaniumdioxid (ger vit färg kan uteslutas)

299 g natriumhydroxid
748 g morotsjuice, det går bra med vilken färskpressad morotsjuice som helst och har du en juicer kan du göra din juice själv.

1 msk eteriska oljor t.ex. neroli, jasmin, ros och andra blomdofter passar bra då morotsjuicen ger tvålen en svag lite underlig doft som inte gifter sig med alla dofter.

Gör så här:

1. Ta fram allt du behöver, skydda golv och bänkytor med tidningar och sätt på dig oömma kläder och skor med hätta. Läs sedan receptet noga och ta sedan på dig skyddsglasögon och munskydd och sätt igång.

2. Börja alltid med att blanda lut. Väg upp morotsjuicen och häll den i en hög värmetålig plastbehållare som du sedan ställer i vasken. Väg sedan upp natriumhydroxid och häll det i juicen eller över iskuberna lite i taget, rör noga däremellan så att det inte bildas klumpar. 

Tänk på att att ordningen är viktig: först juice och sedan natriumhydroxid, aldrig tvärt om, för då kan du få en häftig reaktion med stänkande lut som är riktigt farlig.

3. När lutblandningen är klar är den väldigt varm och måste stå och svalna innan du kan använda den. Under tiden väger du upp palmoljan, kokosfettet och scheasmöret och lägger det i en kastrull där det får smälta på svag värme. Har du en micro kan du använda den. Var försiktig så att fettet inte blir varmare än nödvändigt för att det ska smälta. Medan dessa fetter smälter kan du väga upp olivoljan och ricinoljan häll dem sedan i grytan/bunken med det smälta fettet. Värm fettet så att det är ca 45 grader.

4. Det kan låta konstigt men för att du säkert ska lyckas med din tvål är det viktigt att lutblandningen och fettet har samma temperatur. Den bör ligga på mellan 35-45 grader (aldrig högre än 50 grader) och skillnaden i temperatur mellan fett och vätska ska helst inte överstig fem grader.

5. Mät temperaturen med en termometer och när fett och lut är ca 40 grader häller du lutlösningen i fettet. Vispa först ihop tvålmassan med ballongvispen och kör sedan lite med stavmixern. Du kommer att se att tvålmassan ändrar färg när vätskorna blandas sedan börjar den tjockna. Det kallas för att tvålen spårar. Var försiktig kör du för mycket med stavmixern kan tvålmassan tjockna väldigt snabbt. Därför är det bra att varva mixerstaven med ballongvispen så får du bättre kontroll över processen.

6. När tvålen börjar spåra kan du vispa ner den eteriska oljan, tänk på att eteriska oljor skyndar på spårningen så vänta inte för länge innan du tillsätter dem för då kan det bli svårt att hälla upp tvålmassan i formen.  

7. När tvålmassan liknar tunn kräm i konsistensen kan du hälla upp den i formen. Häll först hälften i en annan mindre bunke och blanda ner titaniumdioxidlösningen. Häll tillbaka den ljusare tvålmassan i den större bunken och rör ett varv, tänk på att inte röra förmycket för då får du ingen marmoreffekt. Häll sedan tvålmassan i formen Använd en slickepott för att få med så mycket av tvålmassan som möjligt. Det som blir kvar i bunken och på redskapen får inte spolas ner i avloppet. Dels för att det inte är bra för miljön men också för att det kan skapa stora problem om tvålen stelnar och täpper till ditt avlopp. Ta istället en bit hushållspapper och torka rent dina redskap så kan du kasta det i soporna där det inte kan orsaka skada. Lämna sedan alla bunkar och redskap du använt och rengör dem med vatten och en diskboste när tvålresterna stelnat. Tänk på att tvålen fortfarande kan vara basisk och torka ut dina händer, använd diskhandskar.

8. Ställ formen på en bricka täck ytan med ett smörpapper, lägg en handduk över och ställ den på ett säkert ställe där du vet att varken barn eller husdjur kan komma åt den. Efter ca 24 timmar är tvålen färdig att tas ur formen och skäras i bitar.

9. Lägg de färdiga tvålarna på ett galler eller något annat ventilerat underlag för att torka efter ett par veckor kan du lägga undan dem i ett skåp eller en låda men du ska inte använda dem förrän de torkat i minst fyra veckor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *