Castiletvål

Castiletvål är tvål gjord enbart av olivolja.

Olivolja ger tvålen återfuktande och hudvårdande egenskaper och det är den enda flytande oljan som går att använda som basolja i tvål. Du kan därför göra tvål som bara innehåller natriumhydroxid och olivolja. Castiletvål kommer ursprungligen från spanska Kastilien. Där dök de första europeiska tvålfabrikerna upp redan på 1100-talet. Tvåltillverkningen spreds sedan vidare först till Italien och sen, på 1400-talet, började tvål av den här typen även att tillverkas i franska Marseille.

Recept på Castiletvål överfettad med 8% extra fett

Ingredienser

Fett

1000 g olivolja

Lut

125 g natriumhydroxid

300 g vatten

Doft

2 tsk eterisk olja av cedro eller lavendel (går lika bra utan om du vill ha en doftfri tvål)

Gör så här:

1. Ta fram allt du behöver, skydda golv och bänkytor med tidningar och sätt på dig oömma kläder och skor med hätta. Läs receptet noga och ta sedan på dig skyddsglasögon och munskydd och sätt igång.

2. Börja alltid med att blanda lut. Väg upp vattnet och häll det i en hög värmetålig plastbehållare som du sedan ställer i vasken. Väg sedan upp natriumhydroxid och häll det i vattnet lite i taget, rör noga däremellan så att det inte bildas klumpar. Var försiktig så du inte häller något korn utanför eller andas in damm eller ångor från natriumhydroxiden.

Tänk på att att ordningen är viktig: först vatten och sedan natriumhydroxid, aldrig tvärt om, för då kan du få en häftig reaktion med stänkande lut som är riktigt farlig.

3. Medan lutblandningen står och svalnar gör du iordning formen. Har du inte en tvålform kan du använda ett mjölkpaket. Ta bort ena långsidan och ställ något på vardera långsidan så att de inte buktar ut när du fyller formen med tvålmassa. Du kan även använda en kartong eller en form av trä men då måste du fodra formen med smörpapper innan du kan fylla den.

4. Väg upp olivoljan och värm den till ca 45°.

5. När både lut och olja har samma temperatur ca 45° häller du luten i oljan och vispar ihop dem med en ballongvisp. Ta sedan mixerstaven och kör med den tills tvålmassan ändrar färg och börjar se homogen ut. Nu kan du börja varva mixerstaven med ballongvispen och när du ser att tvålmassan börjar tjockna häller du upp den i formen. När tvålen tjocknar säger man att den spårar. Det brukar ta ett tag innan castiletvål spårar så det är inget konstigt om du kör och kör med mixerstaven utan att något verkar hända. Det är bara att fortsätta så kommer tvålen att spåra till slut.

6. Då olivoljan är en flytande olja tar det lång tid för den här typen av tvål att stelna. Bli inte bli överraskad om den fortfarande känns mjuk efter 48 timmar. I så fall är det bara att låta den stå ytterligare något dygn så kan du ta den ur formen och skära upp den i bitar sen. Castiletvål behöver även ligga och torka längre än tvål gjord på andra fetter innan den är färdig att använda, minst sex, men helst åtta veckor. Det gör inget om du låter den ligga längre Catiletvål blir nämligen bara hårdare, löddrigare och bättre ju längre du lämnar den. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *