Basrecept för tvål

Det här är ett enkelt recept som är bra att börja med om du vill göra tvål. Det innehåller bara tre fetter som du kan köpa i vilken mataffär som helst; olivolja, solrosolja och kokosfett.

När du köper fett och oljor du ska göra tvål av ska du välja de billigaste du hittar, dyrt kokosfett och olivolja som är extra vergine passar bättre i matlagning är i tvål.

Lavendeloljan kan köpas i hälsokostbutiken och natriumhydroxid hittar du i välsorterade färgaffärer och på byggvaruhus. Tänk på att det ska vara ren natriumhydroxid, det går alltså inte att använda propplösare eftersom den förutom kaustiksoda ofta innehåller andra kemiska ämnen som du inte gärna vill ha i din tvål.

Ingredienser

Fetter

400 g olivolja

300 g kokosfett

300 g solrosolja

Lut

137 g natriumhydroxid  

320 g destillerat vatten

Doft

1/2-1 tsk eterisk olja av lavendel

Gör så här:

1. Ta fram allt du behöver, skydda golv och bänkytor med tidningar och sätt på dig oömma kläder och skor med hätta. Läs sedan receptet noga och ta sedan på dig skyddsglasögon och munskydd och sätt igång.

2. Börja alltid med att blanda lut. Väg upp vattnet och häll det i en hög värmetålig plastbehållare som du sedan ställer i vasken. Väg sedan upp natriumhydroxid och häll det i vattnet lite i taget, rör noga däremellan så att det inte bildas klumpar. 

Tänk på att att ordningen är viktig: först vatten och sedan natriumhydroxid, aldrig tvärt om, för då kan du få en häftig reaktion med stänkande lut som är riktigt farlig.

3. När lutblandningen är klar är den väldigt varm och måste stå och svalna innan du kan använda den. Under tiden väger du upp kockosfettet och lägger det i en kastrull där det får smälta på svag värme. Har du en micro kan du använda den. Var försiktig så att fett inte blir varmare än nödvändigt för att det ska smälta. Medan kockosfettet smälter kan du väga upp olivoljan och solrosoljan i en plastbunke. Häll sedan det smälta kockosfettet i de flytande oljorna och rör om.

4. Det kan låta konstigt men för att du säkert ska lyckas med din tvål är det viktigt att lutblandningen och fettet har samma temperatur. Den bör ligga på mellan 35-45 grader (aldrig högre än 50 grader) och skillnaden i temperatur mellan vätskorna ska helst inte överstig fem grader.

5. Mät temperaturen med en termometer och när fett och lut är ca 40 grader häller du lutlösningen i fettet. Vispa först ihop tvålmassan med ballongvispen och kör sedan lite med stavmixern du kommer att se att tvålmassan ändrar färg när vätskorna blandas sedan kommer den att börja tjockna. Det kallas för att tvålen spårar. Var försiktig kör du för mycket med stavmixern kan tvålmassan tjockna väldigt snabbt. Därför är det bra att varva mixerstaven med ballongvispen så får du bättre kontroll över processen.  

6. När tvålmassan liknar tunn kräm i konsistensen kan du hälla upp den i formen. Det som blir kvar i bunken får inte spolas ner i avloppet. Dels för att den inte är bra för miljön men också för att den kan skapa stora problem om den stelnar och täpper till ditt avlopp. Var noga så att så mycket som möjligt av tvålmassan hamnar i formen använd slickepotten. Torka sedan bort så mycket som möjligt av tvålmassan med en bit hushållspapper som du kastar i soporna där kan den förtvålas utan att orsaka skada. Lämna sedan alla bunkar och redskap du använt och rengör dem med vatten och en diskboste när tvålresterna stelnat. Tänk på att tvålresterna fortfarande kan vara basiska och torka ut dina händer därför är det bra att använda diskhandskar.

7. Ställ formen på en bricka täck ytan med ett smörpapper, lägg en handduk över och ställ den på ett säkert ställe där du vet att varken barn eller husdjur kan komma åt den. Då den här tvålen innehåller en stor del flytande oljor tar det tid innan den stelnar. Därför är det klokt att vänta ca 48 timmar innan du tar den ur formen och skär upp den i bitar.

8. Lägg sedan de färdiga tvålarna på ett galler eller något annat ventilerat underlag och lämna dem sedan att torka i minst fyra veckor. Under den tiden dunstar det överflödiga vattnet bort och tvålen blir både löddrigare, mildare och drygare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *